90 пътно почистващи машини са в готовност за зимното поддържане на 570 км републикански пътища на територията на област Шумен. 30 машини ще почистват от снега 38-те км от АМ „Хемус“, които са на територията на областта.

Това стана ясно днес на заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, свикано от областния управител проф. Стефан Желев. На заседанието бяха обсъдени извършената подготовка и превантивните дейности за осигуряване на нормалното функциониране на всички сектори през зимния сезон.

„За зимно поддържане и почистване на републиканската пътна мрежа и участъка от автомагистрала „Хемус“ на територията на област Шумен има сключени договори, които изтичат през месец май 2019 година. Базите и пунктовете са проверени, необходимите количества от сол и други инертни материали са осигурени на 150%“, каза директорът на ОПУ Димитър Ковачев. По думите му на този етап част от техниката не е в базите, той като фирмите имат разрешение от агенция „Пътна инфраструктура“ да работят по продължаващите ремонтни дейности и по изграждане на магистралата, но имат готовност по искане на ОПУ до 24 часа да оборудват и да доставят техниката.

На заседанието бе докладвано, че извършените проверки от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са показали, че 160-те язовира на територията на област Шумен разполагат с актуални аварийни планове. Съоръженията са в изправност, като язовирите имат достатъчно свободен обем и могат да поемат високи води. По информация на „Напоителни системи“ ЕАД към момента в най-големия язовир на територията на областта  „Тича“ има 84 млн. куб.м. свободен обем.

Кметовете на общините заявиха, че са в готовност за зимния сезон, извършена е необходимата подготвителна дейност, почистващите фирми разполагат с необходимата техника, осигурени са места за настаняване на бедстващи и нуждаещи се хора при необходимост.

Всички териториални структури на държавната администрация докладваха, че са подготвени за работа при усложнена зимна обстановка на територията на област Шумен.

ШУМ.БГ