На 1 ноември България чества Деня на народните будители. На този празник се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

Като будители най-често са споменавани личности като Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други. За първи път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г. По време на комунистическия режим празникът е отменен, но традицията на почитането му остава жива и през 1992 г. отново започва отбелязването му.

По повод празника националният флаг ще бъде издигнат пред президентството и на церемонията ще присъства държавният глава Румен Радев. В 10 часа президентът ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, а след церемонията ще се срещне на "Дондуков" 2 с ръководители на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

В Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" се откриват две изложби. Първата е юбилейна изложба "Пътешественик във времето", посветена на 85-тата годишнина от рождението на проф. Александър Фол. "Втората - "Пространства за будители" е с начален час 17.00 ч. и е посветена на периодичния печат между 1888 - 2018.

Дневник