В Деня на народните будители – 1 ноември, за пореден път в Регионален исторически музей Шумен се открива изложба на тема „Будители на българския дух“. Временната експозиция е разположена в зала „Вяра и сила“ и е посветена на изтъкнатите шуменски иконописци Никола Василев и Васил Беделев. Изложбата запознава посетителите с пълния блясък на творчеството на двамата талантливи зографи от Шумен.

Втората изложба, която музейните работници определят като образователна, представя градоначалниците на град Шумен от Освобождението до наши дни.

На двадесет табла се проследява управлението на част от всичките 53 кмета, както и промените осъществени в нашия град през периода на тяхното кметуване.

В експозицията са включени и лични вещи на първия кмет Ради Гьокчеренлиев, д-р Петър Кърджиев, Иван Попов, Димчо Попов, Атанас Касчиев, Антон Кечиджиев, Юри Аврамов, Александър Узунов и др.

Място в изложбата намират и печат на Шуменското общинско управление, Акт за построяване на Градския дом (1931 г. ), наредби на Общинското управление и др. материали.

ШУМ.БГ