Френската полиция арестува над сто души в нощта на Хелоуин, предаде "Ройтерс".

В предградията на Париж и в центъра на Лион имаше сблъсъци между групи от маскирани младежи и полицията, след като младежите нападнаха служители на реда и минувачи. Полицията използва сълзотворен газ срещу стотици младежи, които счупиха витрини на магазини и подпалиха кофи за боклук.

В Сен-Сен Дени нападателите разграбиха магазин за спортно облекло, а при ограбването на бакалия полицаи бяха нападнати с киселина.

Според властите поведението на маскираните е вдъхновено от холивудския филм "Чистката", в който се разказва как за един ден на населението е разрешено да извършва безнаказано всякакви престъпления.

"Хелоуин трябва да остане само празник. Чистката не е шега, а заплаха", заяви вчера пред журналисти френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Младият мъж, призовал в съобщение в "Снапчат" за "чистката" срещу полицаите, бе арестуван по-рано тази седмица, а във вторник бе освободен. Заседанието по делото срещу него е насрочено за 28 ноември.

Хелоуин традиционно не се празнува във Франция, въпреки че под влиянието на американските филми и телевизионни предавания в края на 90-те години по витрините на магазините започнаха да се появяват тикви и костюми на вещици.

БТА/Дневник