Към 1 ноември в дирекциите „Социално подпомагане“ в областта са подадени общо 10 370 заявления за отпускане на помощи за отопление, като до момента 8 328 лица и семейства са получили одобрение. Това съобщиха днес от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Шумен.

Размерът на помощта за петте месеца на 2018/2019 г. е 374,15 лв., като сумата се превежда изцяло на правоимащите. Според специалистите се забелязва намаляване на приема, но расте броят на правоимащите, тъй като гарантирания минимален доход е увеличен от 1 януари т.г. от 65 на 75 лв.

До момента над 1300 лица и семейства са избрали използваното на гориво да бъде в натура - т.нар. ваучери. За тях от Регионалната дирекция припомнят, че в срок до 20-ти ноември те следва да представят заповедта на избран от тях търговец на твърдо гориво, а доставката, от страна на търговците следва да бъде не по късно от 30-ти ноември. Търговецът на твърдо гориво пък ще получи парите си, след издадените фактури до 5-о число на месеца, следващ този, през който е предоставено твърдото гориво и изпратени до съответната дирекция. Крайният срок за представяне на всички заявки от търговците на твърдо гориво за отоплителния сезон е 5 декември.

Според анализа на РДСП и за изминалия отоплителен сезон лицата и семействата от област Шумен са предпочели да се отопляват на твърдо гориво - 9 868, с електроенергия 535 и природен газ – 5 лица и семейства.

ШУМ.БГ