160 невролози и медицински специалисти от цялата страна пристигнаха днес в Шумен за 12-ия научно-практически форум "Шумен и приятели". Той бе открит тази вечер в залата на Хотел "Шумен".

"В тази зала започнахме през 2002 година и бяхме 40 човека. През 2003-та бяхме 2 пъти повече. Сега в нашия списък има 160 души.  През тези 12 години се опитвахме да бъдем по-добри и дано и тази среща бъде по-добра от предишната", каза в приветствието си началникът на Неврологичното отделение на МБАЛ-Шумен и основен организатор на събитието д-р Ивайло Петров.

Председателят на българското дружество по неврология акад. Иван Миланов заяви, че е чувствал липсата на шуменския форум през изминалите няколко години, в които той не се състоя. "За разлика от националните конгреси, където научаваме последните новости, тук винаги сме можели в по-тесен кръг, приятелски, да си споделим проблемите, което понякога е по-ценното", каза акад. Миланов. 

Приветствено слово от името на кмета на Шумен Любомир Христов прочете заместникът му по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова.

Форумът ще се проведе в рамките на 3 дни. Утре, 3-ти ноември, от 9.00 до 14.00 ч. ще се състои национална работна среща „Лечението на острия мозъчен инфаркт с тромболиза – предизвикателство или ежедневна практика. Въпроси и отговори.” На срещата ще вземат участие ръководители на клиники и отделения, болниците „Св. Анна“, „Пирогов“, „Софиямед“ и др.

Практическите  аспекти в лечението на неврологичните заболявания ще бъдат представени в две специални сесии – „Личният опит“ и традиционната Dr Chaos Academy, в които ще участват невролози от страната.

Паралелно с научните и практическите прояви ще се проведе и сесия за неврологични медицински сестри.

ШУМ.БГ