Третият закон на Нютон" печели голямата награда на деветото издание на фестивала за независимо кино So Independent. Възможността да работят с кино студио Nu Boyana Film Studios печелят още "С любов" и "Сърбане", съобщиха организаторите.

"Третият закон на Нютон" взима голямата награда за игрален филм. "Този филм разказва за най-важните неща в живота на един човек, за това как първото влюбване може да остави трайни следи у нас и показва как понякога тишината в киното може да бъде много по-въздействаща и от най-шумната експлозия. Непременно гледайте този филм", заявява Галина Тонева - председател на журито. Наградата е 30 000 евро в услуги от Nu Boyana Film Studios и 5 хил. евро в брой.

Филмът е дебют за режисьора Хорхе Барио. Той разказва историята на Микел и Марта, които са 13 годишни и са били най-добри приятели от много години, но сега могат да бъдат дори нещо повече. Един летен ден, в който се срещат за да направят малко снимки, те трябва да се справят с тези новопоявили се чувства.

Награда за най-добър документален филм журито присъди на "С любов". Наградата е 10 хил. евро в услуги в Nu Boyana Film Studios. "С любов" е обикновена история, но по-голяма от живописно изображение на универсалната човешка сага представена през Дионис – пенсиониран професор по биология, неговата жена и неговата мечта да превърне необикновена си колекция от коли в музей, намиращ се в малък тих град.

Късометражният филм "Сърбане" взима наградата в своята категория. Свикнали сме да се радваме на грандомански неща и да гледаме големи проекти, а този филм разказва в пет минути цели истории и животи", заяви актьорът Иван Юруков, връчил наградата. "Сърбане" е една история за това как внук опитва да промени досадните хранителни навици, които неговата баба има, а режисьорът на филма - Флорент Хил, разкри, че посвещава наградата на баба си, която е и героиня в лентата.

Тази година киноманите имаха възможност да гледат над 50 филма в деветте фестивални дни.

Дневник