Над 350 нови фиданки ще бъдат засадени на мястото на стари и изсъхнали дървета на различни места в Шумен, съобщиха от пресцентъра на общината.

Нови дръвчета ще има в централната част, по бул. „Славянски“, в района на Регионалната библиотека, Градската градина и автогарата, по улиците “Панайот Волов”,  “Кирил и Методий”, “Марица”, “Съединение”, “Добруджа”, Владайско въстание”, “Шуменска комуна”, до новия паркинг, който се изгражда срещу ДКЦ 1, в кварталите „Тракия“, „Гривица“, „Дивдядово“ и др. В изготвения план е предвидено да бъдат засадени дървета и на места, на които до момента не е имало. Такива са в кв. “Дивдядово” в района около новата детска площадка на ул. “Иван Рилски”, между улиците “Марица” и “Кирил и Методий”, в района около зала “Младост” и др.

Дърветата са от различни видове – шестил, чинар, лирово дърво, ясен, бреза, липа, явор гинала, гинко билоба, магнолия и др. Преобладават декоративните широколистни видове, но и има и иглолистни – кедър, аризонски кипарис, ела и смърч. Сред по-рядко срещаните досега в Шумен са червенолистната албиция, каквато вече е засадена в района около паметника на Тодор Колев. Няколко фиданки амброво дърво и различни форми на японска череша отскоро има в района на зала „Младост“ и в Градската градина. Залесяването ще продължи, докато времето позволи, обясниха от дирекцията по устройство на територията към общинската администрация. 

С есенното залесяване общият брой на новите дръвчета в Шумен през тази година ще надхвърли 800. От общинската администрация припомнят, че в парка около “Арена Шумен” са засадени 198 нови дръвчета, в района на новата градинка до ДКЦ 1 – 43, на ул. “Станционна” и ул. “Цар Освободител” – 161, на ул. “Васил Друмев” – 18, на ул. “Преслав” 10, в района на двете нови кръстовища по ул. “Марица” – 15 и др.

Също през тази година други над 1000 тополови фиданки са засадени в землищата на различни села от община Шумен.

ШУМ.БГ