Автобусни спирки с автономно осветление и USB изход за зареждане на телефон вече има в Шумен. Първите две са поставени пред зала “Арена Шумен”, като кметската администрация  ги смята за тестови – ако се окажат практични, ще се купят още.

"Модерните спирки са оборудвани със соларен панел. Той през деня зарежда акумулаторна батерия, а вечерта фотоклетка ще включва две ЛЕД осветителни тела. Токът от слънчевата батерия отива и към стандартен USB порт, чрез който може да се зарежда всякакъв телефон. Трябва човекът да разполага обаче със собствен кабел.

На спирките е обозначено, че ще се охраняват с камери.

"Обмисляме, в зависимост от това как ще се приемат от хората и доколко ще се опазят, да търсим възможност да поставяме от този тип спирки и на други места в града. Постоянно върви  подмяна на спирки, така че нови спирки ще са нужни”, каза за ШУМ.БГ зам.-кметът по икономическо развитие на Шумен Росица Антонова.

Двете USB спирки са монтирани от “Джи Пи Груп” и са част от обществената поръчка за зала “Арена Шумен”.

По-късно от пресцентъра на община Шумен съобщха, че още една такава спирка ще бъде изградена веднага след  моста по улица „Марица“ до кръстовището с улица „Васил Друмев“.

Други три нови спирки на стойност 24 000 лева, заделени от общинския бюджет за тази година, вече са поставени в различни части на града, а 15 са ремонтирани и обновени.

ШУМ.БГ