Успоредно с провежданите днес междинни избори в САЩ в четири щата избирателите са призовани да се произнесат и за това дали да бъде узаконена употребата на марихуана.

В Юта и Мисури става дума за позволяване използването на марихуана за медицински цели, а в Мичиган и Северна Дакота, където медицинската марихуана е разрешена, ще гласуват дали да се създаде регулиран пазар и на марихуаната за удоволствие. Ако и на последните две места американците гласуват с "Да", тези щати ще се присъединят към други 9, столичния федерален окръг Вирджиния, Канада и Уругвай, където не се преследва употребата за удоволствие.

Никога досега подкрепата за легализиране не е била толкова висока в страната. Според "Галъп" това се одобрява от 72% от демократите и 51% от републиканците. Социолозите казват, че днес мярката ще получи одобрение в Мичиган, Юта и Мисури, но това не е сигурно за консервативния щат Северна Дакота.

От 1996 г. насам други 22 щата са приели програми за медицинска марихуана за хора със специфични тежки заболявания. До края на годината две трети от щатите в страната ще имат някаква форма на законна употреба, а анализатори казват, че повратният момент отдавна е факт и вече трябва да се очаква национално решение.

Почти всички промени са правени чрез гласуване на референдум на щатско ниво, но тази форма, изглежда, започва да се изчерпва. Сред 19-те щата, където марихуаната е забранена, само в 6 - Айдахо, Южна Дакота, Небраска, Юта и Мисури - законът позволява подобни директни инициативи. Останалите 13 са предимно консервативни и само с федерална инициатива могат да бъдат принудени да променят законодателството си.

При администрацията на президента Доналд Тръмп това изглежда малко вероятно, дори защото той предпочита подобни деликатни теми да се решават на щатско равнище. Федералният закон за контролираните субстанции определя марихуаната като наркотик и не признава дори медицинската полза от растението.

Дневник