На 6 ноември, който е обявен за Ден без велосипедисти - жертви на пътя., част от акция „Зима“ на ОД на МВР, в Шумен полицаи припомниха правилата за движение по пътищата на колоездачите, съобщиха от пресцентъра на полицията.

В централната част на града само за около един час бяха проверени 15 велосипедисти. Обърнато им беше внимание да спазват правилата за движение, да носят светлоотразителни жилетки в тъмната част на денонощието извън населените места и при намалена видимост.

Сред проверените беше и 68-годишният Николай Градинарски от Шумен, който бе спрян на пл. “България“. При проверката беше установено, че велосипеда му е с включена светлина. Гумите бяха с грайфер, беше с изправна спирачна система и оборудван със светлини за движение в тъмната част на денонощието. Оказа се, че е водач без нарушения на пътя.

В присъствие на полицейските органи всички велосипедисти преминаваха през пешеходните пътеки бутайки велосипеда, както е по закона з адвижение по пътищата. Сред проверените имаше ученици. Част от тях имаха намерение да преминат по пешеходната зона, която е забранена за движение, а други показаха завидни знания във връзка с въведената забрана за движение на велосипеди по централната алея на града.

ШУМ.БГ