Служебният дълг е обширно понятие, което има разнообразно значение в зависимост от професията. Когато си част от специалните служби на САЩ, не е изненада, че наред с всичко останало се изисква и отлична физическа подготовка.

Най-малкото защото може да се наложи да участие в маратон...

Това вече знаят от личен опит помощник специален агент Мейсън Брейман и лейтенант Били Ухър. Двамата трябваше да се включат в най-голямото масово спортно събитие в Ню Йорк заради президента на Естония Керсти Калюлайд, разказва runnersworld.com.

Първата жена - президент на балтийската страна, реши да бяга в маратона в Ню Йорк по време на посещението си в САЩ. В неделя тя завърши успешно надпреварата под наблюдението на двама агенти от американските служби по сигурността.

Брейман и Ухър трябваше да избягат дистанцията от 42.195 км, за да изпълнят професионалните си задължения. Двамата разбрали, че ще трябва да бягат в маратона, четири дни преди събитието.

Това обаче не представлявало проблем за Брейман и Ухър, които имат завършени съответно 56 и 28 маратона. Брейман дори се подготвял да се включи в маратона във Филаделфия на 18 ноември.

Агентите са носили със себе си подкрепителна храна и напитки за Калюлайд, както и необходимата екипировка при случай на инцидент.

Всичко преминава по план и президентът на Естония става част от историческия маратон в Ню Йорк, в който финишираха рекорден брой участници. Калюлайд завърши дистанцията с време 4.02:40 часа. В подготовката си за събитието тя пробягала четири полумаратона тази година.

"Не знам дали основателят на маратона в Ню Йорк Фред Либоу, който през 1970 г. за пръв път е бягал със 127 участници, е предполагал, че през 2018 г. ще участват близо 60 000 приятели от 125 държави. Вероятно не, но ние усещаме много добре магията на маратона: "Малко неща в живота могат да предложат същото усещане като маратона", написа Калюлайд във "Фейсбук" преди старта.

Dnevnik.bg