Американският милиардер Бил Гейтс представи в китайската столица Пекин "най-значимото постижение в санитарните условия за последните 200 години". Тоалетната на бъдещето не се нуждае от вода или канализация, а чрез използването на определени химикали успява да преработи човешките фекалии в тор.

Съоснователят на "Майкрософт" обясни, че футуристичната тоалетна е разработвана няколко години и се очаква скоро да бъде пусната за продажба. Проектът се е осъществил чрез постоянно финансиране от една от филантропските организации на Гейтс. До момента са вложени около 200 млн. долара, като още толкова ще са нужни за световното разпространение на тоалетните.

"Сега всички отпадъци от тоалетната отиват във водата. Бъдещите тоалетни обаче нямат канализация. Те могат да приемат както течности, така и твърди вещества. Чрез химическа им обработка, включително и изгарянето им в повечето случаи, въпросните вещества просто изчезват", разказа Бил Гейтс пред "Ройтерс".

Той прави сравнение на сегашните и бъдещите тоалетни, като ги съпоставя с развитието на компютърните технологии в средата на 70-те години на миналия век, когато основава "Майкрософт". "Както един персонален компютър е самостоятелен и не е част от някаква гигантска система за управление, така на ниво домакинство можем да се направим самостоятелна тоалетна, в която да се прави химическа обработка и да не е свързана по никакъв начин с канализацията", обясни милиардерът.

Бил Гейтс представи данни на филантропската си организация, според които лошите санитарни условия убиват всяка година половин милион деца под 5-годишна възраст. Годишните разходи за здравеопазване, свързани с този проблем, достигали 200 млрд. Долара.

Мястото, на което Гейтс реши да представи проекта си, не е избрано случайно, отбелязва "Ройтерс". През 2015 г. властите в Китай започват т.нар. "тоалетна революция". В рамките на няколко години азиатската страна си постави за цел да бъдат построени 34 хил. нови обществени тоалетни. Новата общонационална кампания е с хоризонт до 2020 г., като целта е да се подобри обслужването на местните и чуждестранните туристи на обектите, които се радват на най-активен посетителски интерес. Намерението на властите е да бъдат ремонтирани и други 25 хил. тоалетни.

Бил Гейтс предвиди, че до 2030 г. пазарът на футуристичните тоалетни ще достигне 6 млрд. долара на годишна база.

Dnevnnik.bg