Полицаи от Шумен и Велики Преслав намериха огромно количество канабис в две оранжерии край село Хан Крум. Арестуван е известният шуменски зеленчукопроизводител Венелин В., по прякор Кашата. В парниците мъжът през лятото гледал домати и пипер, а наскоро засял канабис.

За случая пресконференция днес дадоха директорът на ОД на МВР-Шумен Ялчън Расим и окръжният прокурор Маргарита Георгиева. 

Вчера криминалисти посетили фермата на Венелин до пътя между Троица и Хан Крум в местността „Паметниците“. В два парника с размери 60х6 метра намерили 551 растения канабис в различен стадий на растеж. Фургон до оранжериите бил направен на сушилня - в нея имало 27 кг. сух канабис.

49-годишният Венелин В. бил арестуван на мястото и отведен в ареста на полицията. Справката показала, че той е с 4 стари присъди - за нанесена телесна повреда, за кражба и за шофиране с алкохол.

Фермерът ползвал оранжериите с договор за аренда със срок 50 години. През 2000-та той ги наел от 43-годишен шуменец с инициали И.И. Униформените посетили и неговия дом, за да  видят дали не е в схемата. Оказало се, че не е, но в апартамента му открили 339 патрона различен калибър, които държал незаконно и затова също бил арестуван.

"Днес В.В. е привлечен като обвиняем за 2 престъпления, наложена му е мярка задържане за 72 часа, като събирането на доказателства продължава", каза прокурор Георгиева.

"Отчитаме голям ръст на престъпленията от този вид. През тази година те са 79, което е с 41% повече от м.г.", каза старши комисар Расим. 

Полицията и прокуратурата нямат информация Венелин да е успял да пласира на пазара някакво количество от марихуаната.

ШУМ.БГ