С редица инициативи шуменци ще отбележат 185 години от рождението на Добри Войников. За проявите обединиха усилия Община Шумен, Народно читалище „Добри Войников – 1856“, Регионалният исторически музей и ШУ „Еп. К. Преславски“.

На 10 ноември – рождената дата на Войников читалището ще се включи с програма в Браила, където хор „Родни звуци“ ще изнесе концерт, ще бъде представен филма „Революционер на духа“, посветен на възрожденеца и ще бъдат поднесени цветя на паметника на Христо Ботев и на паметната плоча на Българското книжовно дружество. Шуменци ще посетя и  българската църква в града, тясно свързан с нашите възрожденски дейци, каза Антония Панева, заместник-председател на читалищното настоятелство.

На 21 и 22 ноември ШУ „Еп. К. Преславски“ организира научна конференция посветена на музикалната дейност на Добри Войников, съобщи проф. Стефан Хърков от ШУ. Във форума „Музикалната дейност на енциклопедиста Добри Войников“, са включени учени от страната и чужбина. Той ще бъде открит в къща-музей „Добри Войников“, пленарните заседания ще бъдат в читалището, носещо името му, а заключителното заседание ще се проведе при домакините – в сградата на педагогическия факултет.

„Сред съпътстващите прояви ще бъде общоградски концерт, който ще се проведе на 22 ноември в зала „проф. Венета Вичева“. На сцената ще се изявят шуменската Симфониета, детският хор „Бодра песен“, градският хор с диригент Христо Атанасов, академичната хорова формация „проф. Венета Вичева“, изпълнители от училище  „Сава Доброплодни“, студенти, преподаватели, а специален гост ще бъде проф. Роксана Богданова“, разказа проф. Хърков.

Инициативите по повод годишнината на Добри Войников ще продължат и през декември със състезания на ученици от шуменските училища.

ШУМ.БГ