Сондата "Паркър" е невредима, след като навлезе във фотосферата на Слънцето - тази част от звездата, която остава да се вижда от Земята при пълно слънчево затъмнение. Апаратът се намира на само 24 млн. км от звездата, с което постави и рекорд за най-близко намиращ се до Слънцето обект, създаден от човека. Това се разбира от официално съобщение на американската космическа агенция НАСА.

Така първият голям тест за "Паркър" премина успешно. Сондата успя да издържи на високите температури, достигащи 500 градуса, както и на слънчевата радиация.

Освен това апаратът успя да счупи рекорда за най-бързо движещ се обект в посока Слънцето, който се държеше от Helios 2. Той достигна 342 хил. километра в час, което е с близо 100 хил. км/ч над предното най-добро постижение. Очаква се "Паркър" да достигне още по-висока скорост поне няколко пъти по време на мисията си.

По план през 2024 г. сондата ще бъде най-близко до Слънцето. Макар да е на милиони километри от звездата, "Паркър" ще премине през слънчевата корона, където температурите достигат 3 милиона градуса по Целзий.

Целта на сондата е да изследва как енергията и топлината се движат през слънчевата корона, както и да проучи какво ускорява слънчевите енергийни частици.

Дневник