Днес започна изграждането на новия храм “Св. вмчк Димитър” в село Вехтово. Това стана възможно, след като по дарителската сметка на църковното настоятелство са събрани 48 хил. лв. - сума, която ще покрие първия етап от строителството на храма. За окончателното завършване на църквата са нужни близо 135 000 лева.

Средствата са събрани от дарения, а в средата на октомври помогна и държавата, която чрез дирекцията по вероизповедания отпусна 8000 лв.

В селото, в което постоянно живеят около 300 души, има църква. Тя се помещава в стара сграда, която преди това е била кръчма. Сградата постоянно пропада. Затова през 2011 г. в жителите на селото се заражда идеята за градеж на нов храм. През 2014 г. община Шумен дарява парцел от 108 кв.м., а архитект Добрил Добрев прави безплатно проекта за храма. Същата година на 28 август Митрополит Йоан дори слага първия камък, но същинският строеж не започва заради липсата на средства.

„Средствата не се събраха лесно, но когато хората искат да помагат нещата се случват. Дарения са направили и християни, и мюсюлмани. Събрахме тези 48 хил. лв., но с повишението на цените за първия етап за строежа на храма са нужни 51 хил. лв., но строителят се съгласи да започне работа, въпреки че не разполагаме с цялата сума“, обясни кметът на селото Перихан Ахмедова. Тя благодари на всички, дали средства за църквата, и изрази надежда, че ще се съберат и останалите пари, за да има храмът завършен вид.

На празничния за миряните във Вехтово ден днес молебен за здраве бе отслужен от отец Васил, а Красимир Костадинов, управител на фирмата „Кънстракшън груп“ ЕООД, която ще строи храма, раздаде курбан.

ШУМ.БГ