Общо 42 са държавите, които ще вземат участие в 64-ото издание на конкурса за песен "Евровизия". България ще е единствената отписала се държава от предстоящото през 2019 съревнование в сравнение с миналогодишния списък с участници, пише австралийското издание ESCDaily.

Финалите на "Евровизия" ще се проведат в Тел Авив през май 2019 г.. До всеки от двата полуфинала, които са на 14 и 16 май, ще стигнат по 18 държави. От тях ще бъдат избрани само десет, които ще участват в големия финал на 18 май.

В този финал страната-домакин, която в случая е Израел, както и т.нар. "големи пет" страни - Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство - по традиция се квалифицират автоматично.

 Тегленето на реда на участниците в полуфиналите ще се проведе в края на януари.

В средата на октомври БНТ обяви, че след 12 участия на конкурса, ще пропусне изданието следващата година. Като причина бяха посочени разходите за подготовката на българския участник, които значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи, а освен това държавите участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса.

Тази година в "Евровизия" ще участват представители на: Албания, Армения,,Австралия, Австрия, Азърбайджан, Беларус, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Македония, Германия, Грузия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Латвия, Литва, Малта, Молдова, Черна Гора, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сан Марино, Сърбия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Украйна, Обединеното кралство.

Дневник