Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Шумен организира тренировка Пилатес за ученици с цел запознаване и популяризиране и на други форми за повишаване на двигателната активност и настроение. Спортната инициатива е безплатна и за участниците са осигурени постелки и бутилирана вода.

Тренировката пилатес ще се проведе на два етапа – 13 ноември, вторник в Танцувалната зала на Младежки дом, като за удобство на учениците и с оглед заетостта им към учебния процес е с начален час 10,00 ч. и 15,00 ч. Продължителността на всеки един етап, който ще се води от  Анелия Стаменова, квалифициран инструктор по пилатес, е един астрономичен час.

Партньори на здравната инспекция за реализацията на спортната проява са Общински здравен център (ОЗЦ) и доброволците от младежката организация към Български червен кръст.

Методът „Пилатес“ е система от упражнения за разтягане и за сила, разработена от Джоузеф Пилатес. Укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие и прави фигурата по-стройна. Методът разглежда тялото като едно цяло. Не изолира мускули и не работи само върху определена област, характерно за фитнес системите. Този вид гимнастика контролира стреса и поддържа доброто настроение. Според специалисти за максимален ефект се препоръчват тренировки 2-3 пъти седмично.

ШУМ.БГ