Режисьорът Александър Морфов ще представи постановката "Лъвът през зимата" по текст на Деймс Голдман в театър "Диалес" в латвийската столица Рига, става ясно от официалния му сайт.

Морфов ще представи модерен прочит на историческата драма за доверието, предателството, обичта, надеждата и свойството на времето да се превръща в съдник.

Действието ще пренесе публиката в дните преди Коледа на 1183 г., когато кралят на Англия Хенри II очаква пристигането на опасни гости. Предстои му среща със съпругата му Алиенор Аквитанска, тримата му синове и френския крал Филип II. Всеки търси своя път към повече власт, а английският крал сякаш предпочита да остави тежките решения в ръцете на времето.

Премиерните дати са 30 ноември, 1 и 2 декември. Екипът е изцяло чуждестранен. В главната роля на крал Хенри II е Юри Загар, а в образа на неговата съпруга - Резия Кланина. Сценаографията е дело на Мартин Вилкерсис. Хореограф е Инга Красовска.

През януари тази година Морфов постави "Декамерон" в театър Et cetera в Москва. През 2017 г., когато стана ясно, че е напуснал Народен театър "Иван Вазов", той взе и две награди, свързани със спектакли, поставени в Македонския народен театър. Тамошната версия на "Животът е прекрасен" получи приза за най-добър спектакъл от Дните на сатирата в Загреб, а самият режисьор получи почетния приз на Международния театрален фестивал, организиран от скопския театър. Събитието бе открито с постановката му "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович.

Дневник