Близо 1000 души излязоха днес на протест срещу високите цени на горивата в Шумен. Събитието бе организирано във Фейсбук, като бе разрешено от общината и охранявано от полиция.

Протестиращите се събраха в 11,00 часа на паркинга на зала "Арена Шумен". В 11,10 часа хората спонтанно решиха да блокират кръговото пред Гръцкия блок и улица "Марица". Спряха движението в района за 30 минути, като на няколко пъти скандираха "Оставка". 

След това протестиращите се качиха по колите си и тръгнаха с надути клаксони по първоначално обявения маршрут - към пазара по ул. "Марица", бул. "Симеон Велики" и през кръговото на пл. "България" към сградата на община Шумен. Шествието бе водено от полицейски автомобил.

"Мисля, че дойдоха доста хора и така показаха отношението си. Ще видим какъв ще бъде отзвука, ще видим управниците какво ще направят, и ще преценим дали и кога да излезем на нов протест", каза пред сградата на кметството създателят на събитието във Фейсбук Ивелин Стефанов.

После автошествието продължи към Автомагистрала "Хемус" с идея да бъде блокирана. Колоната излезе от Шумен през кв. "Тракия". Протестиращите спряха движението по магистралата за около час.

След това, част от протестиращите отидоха с колите си и пред дома на кмета Любомир Христов на ул. "Кирил и Методий". Те скандираха "Оставка!".

ШУМ.БГ