187 са състезателите, които са заявили участие в 10-ия юбилеен международен есенен турнир по информатика (IATI) . В Шумен ще пристигнат млади таланти от Армения, България, Молдова, Полша, Сърбия, Румъния, Русия и Швейцария.

Това обяви днес на пресконференция председателя на организационния комитет на престижното състезание Бисерка Йовчева. В брифинга участваха заместник-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова и председателят на Общото събрание на ШУ „Епископ Константин Преславски“ доц. Юрий Проданов. Общината и университетът осигуряват логистична и финансова подкрепа за провеждане на IT надпреварата.

„Очакваме в дните от 21 до 25 ноември в Шумен да гостуват над 600 човека. Участниците в същинското състезание са рекорден брой в сравнение с досегашните издания на международното състезание“, похвали се Бисерка Йовчева. Тя допълни, че паралелно с международната надпревара ще се проведе и национален турнир по информатика, в който ще се включат около 250 състезатели.

Двата състезателни дни са на 23 и 24 ноември от 9,00 до 14,00 часа. „Тази година изцяло надпреварата ще се състои в Шуменския университет. За обезпечаването на турнира са необходими над 230 компютри и с тях разполага нашето учебно заведение“, обясни Бисерка Йовчева. Тя каза още, че студенти от университета и ученици от ППМГ „Нанчо Попович“ са се включили като доброволци и ще помагат на гостите.

Новото в тазгодишното издание на международния есенен турнир е провеждането на уъркшоп. „Темата, по която ще се работи е методиката на обучението на деца с върхови постижения в информатиката. Идеята за провеждането на този уъркшоп дойде от страна на Молдова“, каза Бисерка Йовчева. Той ще се състои на 23 ноември от 10,00 часа в зала 309 на корпус 1 на ШУ.

„И тази година конкуренцията в турнира ще е тежка. Имаме участници от 4 от петте водещи страни в информатиката: България, Румъния, Полша, Русия. Липсват само китайците. Те проявиха интерес, но не успяха да се организират. Привлякохме и три нови държави. Това са Армения, Азербайджан и Швейцария“, каза още Бисерка Йовчева.

Домакините от Шумен ще бъдат представени с два отбора. При информатиците до 15,5 г. ще ни представят Михаил Василев, Едис Хакъ, Ростислав Стоянов и Кристиян Козарев. При състезателите до 20 г. шуменският отбор е в състав: Йордан Димитров, Виктор Върбанов, Иван Смиленов, Ферит Исмаилов. Иван Борисов и Сали Басри пък участват в сборен отбор от ученици от Шумен, Смолян и Свиленград.

В националния турнир за медали ще се борят 14 ученици от Шумен. Те са подбрани след триседмични контролни състезания, в които са участвали над 100 деца.

Бюджетът на 10-ия международен есенен турнир по информатика надхвърля 25 хил.лв., от тях 7 хил.лв. е осигурила община Шумен. Златен спонсор на надпреварата е Алкомет АД, сребърен е Софтуни, бронзов – Ротари клуб Шумен. Сред спонсорите на ИТ надпреварата са още Телепол, Лавена АД, BulMag и ПСИТ-35.

Награждаването на победителите и закриването на юбилейния турнир ще се състои на 24 ноември от 19,30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на общината.

Международният турнир по информатика в Шумен се провежда за първи път през 2009 г.  IATI е единственото международно състезание по информатика, което се провежда в две възрастови групи: младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен.

Партньори на IATI са Министерство на образованието и науката, Сдружение „Европейска Младежка Олимпиада по Информатика“, Регионално управление на образованието – Шумен и Мусала-Софт.

ШУМ.БГ