Достатъчно е един или двама от членовете на Европейския съюз да напуснат пакта на ООН за миграцията, за да бъде отслабена позицията на ЕС като международен фактор. Това заяви в Берлин председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ройтерс".

Позицията на правителството на България и на парламентарните групи от управляващата коалиция е да не се подпише пактът за миграция на ООН, съобщи днес лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов след заседание на коалиционния съвет в Министерския съвет. То беше свикано заради протестите през уикенда в цялата страна, в които не миграцията е водещата тема, а цените на горивата, предстоящото увеличаване на данъците и застраховките "Гражданска отговорност" за автомобилите.

Управляващите отстъпиха още в първия работен ден, след като в петък лидерът на БСП Корнелия Нинова пое "нова битка" - срещу Глобалния пакт за безопасна, организирана и законна миграция на ООН, който трябва да бъде подписан през декември в Мароко.

Българската позиция не е уникална за ЕС - Унгария, Полша и Австрия вече заявиха, че най-вероятно ще се дистанцират от пакта на ООН. Тази седмица и чешкото правителство трябва да гласува - но най-вероятно и то ще се дистанцира - за присъединяването към документа, одобрен през юли от всичките 193 страни - членки на ООН, без САЩ.

В понеделник швейцарският дипломат Пиетро Мона, който бе една от ключовите фигури при подготовката на пакта, заяви, че с него малки държави като Швейцария по-добре ще защитят националните си интереси. "Пактът ни дава допълнителни инструменти да постигнем споразумения за репатриране, например с държави като Еритрея", обясни той. В Швейцария правителството заяви през октомври след спорове, че ще подпише документа, но след това и двете камари на парламента призоваха подписването да бъде отложено и дори - ако трябва - крайното решение да бъде взето на референдум от всички избиратели.

Критици на пакта, идващи предимно от националистическите среди в различни държави, казват, че с него се размивала границата между легална и нелегална миграция. Според ООН текстът се занимава с това как да бъдат защитени мигрантите, как да бъдат интегрирани в отделните страни и как да стане връщането в родината им. Световната организация смята, че това е историческо и изчерпателно споразумение, създаващо основата за бъдещи политики по проблема с миграцията по света, който няма да изчезне в близките десетилетия.

Дневник