Шуменският хор "Родни звуци", който отбеляза наскоро 120 години от създаването си, бе посрещнат в Браила с препълнена с публика зала на театър "Мария Филоти". Концертът е първото събитие от многото, с които ноември ще премине под знака на 185-годишнината от рождението на Добри Войников, съобщиха от Общината.

Мястото на концерта не е случайно, тъй като в Браила Добри Войников разгръща немалка и значима част от своето творчество и разкрива енциклопедичния си талант. Именно на сцената на днешния театър „Мария Филоти“ той поставя свои произведения.

Бурни аплодисменти изпратиха от сцената нашите хористи. Преди концерта приветствия поднесоха кметът на Браила Виорел Мариян Драгомир, заместник-кмета на община Шумен д-р Светлана Маркова и директорът на театър „Мария Филоти“ Лучиан Сабадос. 

За това, че Войников е важен не само за българския, но и за румънския народ свидетелства фактът, че в момента едно от заглавията в афиша на браилския театър е „Криворазбраната цивилизация“, текст еднакво актуален и в наши дни, както и през Възраждането. 

ШУМ.БГ