Селекционерът на националния отбор по футбол Петър Хубчев заяви, че иска да се изгради система, с която да се следят талантливи млади български играчи, живеещи в чужбина.

"Ще е много добре да се направи списък с тези имена и да се следят. Аз знам поне за пет (такива деца), някои от тях съм проверил", посочи Хубчев в интервю с въпроси на запалянковци във "Фейсбук".

Селекционерът каза, че всяка победа поражда много по-големи очаквания. "Ние сме наясно с това, но хубавото е, че футболистите осъзнават това нещо, не се сърдят и го приемат. Крачките са малки, но трябва да се радваме на тези малки крачки, за да дойдат по-големите."

Той посочи, че всеки месец би правил лагер за играчи, които остават извън националния отбор. По думите му обаче календарът в момента не го позволява.

Хубчев уточни, че не се влияе от мнението нито на феновете, нито би се повлиял от това на президента на футболния съюз (Борислав Михайлов) при избора на футболисти. "Със сигурност, ако има грешки, те са мои и на екипа ми."

"Гарантирам, че с екипа ми взимаме това, което според нашите разбирания, е най-доброто. Разбира се, съобразяваме се с противника, с който ще играем. Но по-важни са едни други качества - хъс, спортна злоба, готовност да се раздадеш повече, да тичаш малко повече", каза Хубчев.

"В националния отбор никога не е стоял въпросът за подмладяване. Последното, което ме интересува, са годините и клубът, от който идват футболистите", добави селекционерът.

"Според мен (националният отбор) има светло бъдеще. Има много добри момчета, има много таланти. Но няма гаранция." Според селекционера ключовата стъпка във футбола е преминаването от юноши старша възраст към мъжкия отбор.

Българският отбор се подготвя за последните си два мача в групата си в Лигата на нациите. В петък съставът гостува на Кипър, а на 19 ноември е домакин на Словения.

dnevnik.bg