Израел нанесе нови въздушни удари по ивицата Газа, която е под контрола на радикалната палестинска групировка "Хамас", предаде ДПА, цитирана от БТА.

В нова ескалация на насилието израелските сили за отбрана съобщиха, че авиацията е започнала да атакува "терористични мишени в цялата ивица Газа". Преди около час говорител на израелските въоръжени сили, цитиран от в. "Джерузалем пост", съобщи, че са били поразени над 20 цели на организациите "Хамас" и "Ислямски джихад" в ивицата. Здравното министерство в Газа съобщава за смъртта на поне трима палестинци.

Тези атаки бяха предшествани от вестта, че изстреляна от Газа ракета е поразила автобус на израелска територия и един човек е бил тежко ранен, отбелязаха ДПА и Би Би Си. Тази вечер от Газа към Израел са били изстреляни около 200 ракети, на повечето от тях са били прехванати и унищожени от израелската ПВО, предаде "Джерузалем пост". Най-малко 13 души са ранени.

 Със скандирания за отмъщение и под ескорта на въоръжени лица в камуфлажни дрехи и с маски хиляди палестинци присъстваха по-рано днес в Газа на погребението на седмината бойци от "Хамас", убити снощи от израелски огън, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. ООН предупреди, че нова война в Газа би била "трагедия" и трябва на всяка цена да се избегне.

Според "Хамас" израелски войници под прикритие са прекосили снощи с цивилен автомобил границата и са влезли в престрелка с бойци на "Хамас". При размяната на огън са били убити седем въоръжени палестинци и един израелски подполковник. Конфликтът бе последван през нощта от въздушни удари от израелска страна и залп от ракетен огън от Газа към Израел.

Преди няколко дни Израел и "Хамас" постигнаха с посредничеството на Катар и Египет принципно споразумение за доставка на твърда валута и течни горива за ивицата Газа, припомня "Асошиейтед прес". Споразумението е част от по-обхватни усилия за облекчаване на положението в мизерстващата Газа след 11 години на икономическа блокада от две страни - Израел и Египет. Не е ясно дали новият изблик на насилие ще попречи на този процес.

Събитията по границата накараха израелския премиер Бенямин Нетаняху да съкрати посещението си в Париж и да се върне днес за консултации с шефовете на израелските служби за сигурност. След пристигането си в Израел Нетаняху изрази в "Туитър" почит към паметта на убития подполковник, чието име не бе съобщено.

Ръководството на "Хамас" отмени редовния седмичен протест по северозападната граница на Газа с Израел. Организаторите се позоваха на "текущото положение със сигурността".

От "Изедин ал Касам" - военното крило на "Хамас" - казаха, че израелските военни под прикритие са навлезли снощи на 3 км във вътрешността на ивицата. Те убили Нур ел Дийн Барака - командир от средния ешелон в командването на "Изедин ал Касам". Палестински бойци открили колата и започнали да я преследват, но израелската авиация открила огън и загинали няколко палестинци. Празният автомобил, използван вероятно от израелците, е бил намерен овъглен след няколко поражения с ракета.

Израелските военни дадоха малко сведения за причините за операцията, освен че тя е била извършена от "специални части" и е била от "голямо значение" за сигурността на Израел.

Дневник