УЕФА обяви, че може да започне наново разследвания за нарушаване на финансовия феърплей. Изявлението идва след разкритията на документи чрез Football Leaks, свързващи "Манчестър сити" и ПСЖ със заобикаляне на правилата.

Финансовият феърплей беше въведен с идеята да се постигне баланс във финансовите дела на клубовете, да се ограничат загубите и задълженията, както и да не се позволява да се харчи повече, отколкото клубовете изкарват. Друга цел е да се ограничи получаването на огромни инвестиции чрез спонсорски договори от компании, свързани със собствениците.

"Преди седем години европейските клубове имаха общо 1.7 млрд. евро задължения. Миналата година те бяха на печалба от 600 млн. евро. Без съмнение, това беше успех за футбола в Европа", се посочва в становището на УЕФА.

"Въпреки че УЕФА може да проверява информацията, която получава, разчита тази информация да бъде честна и точно да отразява финансите на клуба", допълват от организацията.

Преди две седмици "Шпигел" публикува мащабно разследване, основано на изтеклите документи от Football Leaks. Според тях бившият президент на УЕФА Мишел Платини и бившият генерален секретар на организацията Джани Инфантино, който вече е президент на ФИФА, са участвали дейно в прикриването на финансови нередности в "Манчестър сити" и ПСЖ. В последното десетилетие двата клуба получават огромни инвестиции чрез спонсорски договори.

След публикацията "Манчестър сити" обяви, че "опитът да се накърни репутацията на клуба е организиран и ясен".

dnevnik.bg