Агенти на руското военно разузнаване, известно със старото си съкращение ГРУ, и Службата за външно разузнаване (СВР) опитали да създадат паралелни структури в Македония, ръководени от центрове на двете организации в съседните България и Сърбия.

Твърденията са от доклад на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) на Македония, изготвен преди смяната на властта в Скопие миналата година. Текстът е цитиран в разследване на международния консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) и от македонската редакция на радио "Свободна Европа".

Не се уточнява в какъв период са извършвани тези дейности, но според информацията на OCCRP вероятно става въпрос за периода преди 31 май 2017 г. Именно тогава управлението на Македония бе поето от кабинета на социалдемократа Зоран Заев. По същото време миналата година OCCRP публикува разследване, в което също се говореше за координационна роля на СВР и ГРУ от Белград и София с участието на споменатата и в доклада на УБК агенция за международна помощ "Россотрудничество".

Добре подготвени кадри

Агенти на ГРУ работели по паралелните структури, наемайки бивши и сегашни служители на вътрешното министерство и въоръжените сили. Разузнавачи са се внедрявали за целта в дипломатически и консулски мисии, информационни агенции, научни и икономически институции, неправителствени организации, продължава цитираният документ.

Руското посолство в Скопие има добре подготвени кадри за такива дейности - в отдела за политика и сигурност към руското посолство има трима агенти на СВР и четирима - на ГРУ, координирани от центъра на СВР в Белград и на ГРУ в София.

"Политическият отдел на посолството, в който има членове на руското СВР, е носител на пропагандната активност на държавата, която през изминалите години даваше като резултат организирана поддръжка на македонско-руски сдружения с цел да се гарантира, че македонските граждани ще гравитират към политиката на Русия", се казва в цитирания от OCCRP доклад.

"Представителите на ГРУ, акредитирани в посолството, в последните години предприемаха разузнавателни дейности в структурите за сигурност, в Министерството на отбраната и армията на Македония." УБК обаче е пресичала тези дейности, се казва в доклада.

"Западна пропаганда"

Разузнавателната дейност на Русия в Македония е сред най-често използваните от Москва методи за дестабилизация. Имайки предвид руската стратегия за военна неутралност на Балканите, една от основните цели е съпротива срещу членството в НАТО, обобщава радио "Свободна Европа" на базата на тази информация.

С дейностите си, според УБК Русия "пряко се меси" във вътрешните работи на Македония и в усилията ѝ по пътя към евроатлантическата интеграция.

Руските власти отричат всички твърдения като "западна пропаганда". Повечето анализатори смятат, че макар Москва да е наясно, че интеграцията на Балканите ще продължи, тя няма да се откаже от опитите за дестабилизация, отбелязва "Свободна Европа".

dnevnik.bg