Бившият македонски премиер Никола Груевски обяви в профила си в социалната мрежа "Фейсбук", че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище в страната.

Електронното издание МКД уточнява, че няма достатъчно информация за това дали самият Груевски е публикувал съобщението, или "някой от негово име" го е направил. Вътрешното министерство в Скопие, цитирано от сайта НОВА ТВ, обяви, че проверява дали Груевски действително се намира в Унгария.

Вчера изтече крайният срок, в който той трябваше да се яви, за да излежи 2-годишната си присъда за злоупотреба с влияние в македонски затвор, потвърдена преди месец. Първоначалната дата бе 8 ноември, но заради обжалванията бе дадена отсрочка.

След като властите не можаха да се свържат с него, бе издадена и заповед за ареста му.

"В последните няколко дни получих безброй заплахи за живота си. В Будапеща съм и поисках политическо убежище от унгарските власти. Винаги ще остана верен на каузата на Македония. Никога няма да отстъпя," продължи Груевски. Бившият премиер настоява, че обвиненията срещу него са политическа поръчка на социалдемократите.

Още от началото на кризата в Македония Груевски се ползваше с подкрепата на унгарските власти.

dnevnik.bg