Европейският парламент е дълбоко обезпокоен от реформата в румънските съдебни и наказателни закони, която рискува да навреди на разделението на властите и на борбата срещу корупцията.

В резолюция, последвала дебата в пленарната зала с премиера Виорика Дънчила на 3 октомври, Парламентът днес призова румънските власти да предоставят гаранции, че ще се избягва заобикалянето на системата за проверки и баланс и че ще се противопоставят на всички мерки, които може да декриминализират корупцията във властта.

Текстът, приет с 473 гласа "за", 151 "против" и 40 "въздържал се", обръща внимание на новото законодателство за статута на съдии и прокурори, за организацията в съдебната система и за Върховния съвет на магистратурата. Евродепутатите предупредиха, че то може да има последици за независимостта на правосъдната система, нейната ефективност и качеството й, включително и негативни последици за борбата срещу корупцията.

Промените в Наказателния кодекс и Наказателнопроцесуалния кодекс, много от които румънският Конституционен съд смята за противоконституционни, са друг източник на безпокойство.

Ролята на Румънската разузнавателна служба и твърденията за нейна намеса в дейностите на съдебната система накараха евродепутатите да предложат да се засили парламентарният надзор в страната върху разузнавателните служби.

Парламентът осъди "насилствената и непропорционална намеса" от страна на полицията по време на масовите протести в Букурещ през август 2018 г. и призова румънските власти да гарантират прозрачно, независимо и ефективно разследване на действията на полицията.

Евродепутатите освен това предупредиха, че законодателството за финансиране, организация и функциониране на неправителствени организации може да застраши гражданското общество, и отбелязаха, че то може да нарушава принципа на свобода на събиране и правото на неприкосновеност на личния живот.

Мерки в целия ЕС

Европейският парламент призова Европейската комисия да поднови годишния си антикорупционен миниторинг във всички държави - членки на ЕС, и предложи система за стриктни индикатори, които да измерват нивото на корупцията във всяка страна и да оценяват антикорупционната й политика.

Един редовен, системен и обективен процес за оценка на зачитането на демокрацията, основните права и върховенството на закона е също необходим, смята Европарламентът. Утре депутатите ще гласуват отделна резолюция, в която ще повторят призива си за създаването на механизъм, който да оценява всяка година основополагащите ценности на ЕС във всички държави членки.

dnevnik.bg