Седем фирми са потвърдили желанието си да участват в търга за изграждането на два многофункционални патрулни кораба за българските Военноморски сили (ВМС). Това обяви командирът на ВМС Митко Петев, цитиран от БНР.

Сред кандидатите има по една фирма от България, Франция, Италия, Холандия и Испания. Две германски компании също имат желание да участват в търга.

По думите на Петев на 15 февруари догодина трябва да бъдат предоставени офертите. След това, най-късно до 5 април Междуведомствената работна група трябва да излезе с предложение коя от офертите е най-изгодна, а до 31 май 2019 г. се очаква да бъде подписан договорът за строителството на корабите.

В края на юни тази година правителството одобри актуализиран проект за нови кораби на военноморските сили, след като първият се провали в края на 2017 г. Тогава единствената фирма, подала документи и спечелила търга за два кораба, се отказа.

Актуализацията на проекта за инвестиционен разход е в максималната прогнозна стойност. Той поскъпна само за 6 месеца със 164 млн. лв. до 984 млн. лв. с ДДС. От Министерството на отбраната уточниха, че причината за поскъпването и за провала на предишния проект е промяна в Закона за ДДС, влязла в сила от януари 2017 г., според която с данъка се облагат и сделките на армията.

В цената на многофункционалните кораби ще се включват основно въоръжение, резервни части, обучение на екипажите на двата кораба и поддръжка за период от 3 години. Проектът е част от цялостната модернизация на армията, която ще струва над 4 млрд. лв.

Дневник