Деца, ученици и младежи от различни етноси превърнаха концерта “Заедно живеем, танцуваме и пеем” в истински празник на приятелството, толерантността и добротата.

Малки и големи участници представиха музика, песни и танци, характерни за културата на различни етнически общности, които съжителстват на територията на общината.

На сцената излязоха ученици от Обединено училище “Христо Ботев” в село Ивански с драматизация на сцени от бита на ромското семейство и изпълнения на български и ромски песни и танци. С универсалния език на музиката и прекрасните изпълнения на турски песни в съпровод на саз, Илтер и Саабит Ахмед завладяха сърцата на публиката.

Деца и учители от ДГ “Пролетна дъга” в Шумен пресъздадоха елементи от българския, турския и ромския фолклор при отбелязването на Гергьовден и пролетните празници. Памела Петрова, Теодор Терзиев и Антоанета Ангелова от СУ “Сава Доброплодни” в Шумен развълнуваха публиката с емоцията на руската поезия и песен. Бивши възпитаници на ДГ “Смехорани” – сега вече ученици в първи клас, обраха овациите с танца “Катюша”, отличен с първо място на Националния фестивал за руска поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце”.

В ритъма на испански танц на сцената излязоха и ученици от ОУ “Еньо Марковски” в Шумен. Момичета от танцовата формация "Emotion" към Общинския младежки дом взривиха многобройната публика с красотата и енергията на модерния танц.

Кулминацията на концерта поставиха малките танцьори от Детския танцов ансамбъл “Звънче” при НЧ “Тодор Петков-1963” с ръководител Красимир Савов, които покориха публиката и заслужиха бурните й аплодисменти. Заедно с Кремена Маринова от Шесто основно училище всички участници в концерта изпълниха на финала обичаната от всички деца песен “Планета на децата”.

Празникът на етносите “Заедно живеем, танцуваме и пеем” бе организиран от Община Шумен и партньорите по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по програма ЗОВ в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

ШУМ.БГ