Турнирният директор на Australian Open Крейг Тили защити фаворизирането на Роджър Федерер при определянето на програмата в големите турнири. Според него е напълно естествено рекордьорът по титли от Големия шлем да играе в праймтайма, защото това е желанието на феновете и телевизиите.

Темата разпали дебат в света на тениса, след като Жюлиен Бенето разкритикува "специалното отношение" на организаторите на големите турнири към Федерер. Според френския тенисист швейцарецът се ползва с преференции, когато се определя програмата, и получава много по-благоприятни условия в сравнение с останалите.

Тили заяви, че "играчите и феновете са на първо място, когато се прави програмата", но добави, че "няма как да удовлетворим всички".

"По отношение на играчите и интереса към тях трябва да се каже, че Роджър Федерер е играч, който се ражда веднъж на поколение. Той е считан за един от най-големите боксофис спортисти в света", каза турнирният директор на Australian Open.

"Роджър редовно е избиран за любим спортист на хората в Австралия. Феновете искат той да играе на големите кортове, а телевизиите искат мачовете му да са в праймтайма", добави Тили, който е и главен изпълнителен директор на Австралийската федерация по тенис.

"Не мисля, че има турнирен директор в света, който няма да вземе предвид тези фактори, когато се прави програмата. Такъв е случаят с всички големите имена в тениса и в спорта като цяло", каза още той.

Тили изрази несъгласие и с критиките на Бенето към Федерер заради купа "Лейвър". Демонстративният турнир, който противопоставя отборите на Европа и останалия свят, беше създаден от мениджърската компания на швейцареца Team 8, бразилския бизнесмен и бивш национал за купа "Дейвис" Жорже Пауло Леман и Австралийската федерация по тенис.

Бенето заяви, че купа "Лейвър" поражда "серия от конфликти на интереси". Французинът обвини Федерер, че в търсене на финансова изгода подкопава купа "Дейвис". Турнирът претърпя промяна и от догодина финалите в Световната група ще се провеждат в един град в рамките на една седмица в края на ноември.

Това отново ще лиши най-старата отборна надпревара в света от участието на водещите играчи, тъй като тенис сезонът вече ще е свършил. Един от вариантите беше финалите да са в края на септември, когато се провежда купа "Лейвър".

"Що се отнася до новата купа "Дейвис", Федерер не каза нищо за датите през ноември. Когато обаче се спомена септември, той изведнъж се събуди и се противопостави на (инициатора на промените) Жерар Пике. В това отношение ръководните органи в тениса са невероятно слаби", каза Бенето.

"И нещо друго - в организацията на купа "Лейвър" участва Крей Тили, който се занимава с телевизионните права и маркетинга. Той получава пари от агента на Федерер (Тони Годсик) и по случайност Федерер изигра 12 от 14-те си мача в Australian Open (през 2017 и 2018 г.) в 7.30 вечерта", продължи френският тенисист.

"В един и същ ден Федерер играеше с Ян-Ленард Щруф, а Новак Джокович - с Гаел Монфис. Всеки турнирен директор би сложил Джокович - Монфис във вечерна сесия, нали? Но не. Те играха от 14.30 ч. на 40 градуса, а Федерер и Щруф играха вечерта", каза още Бенето.

Тили отрече обвиненията в конфликт на интереси. "Австралийската федерация е горда с успеха на купа "Лейвър", в която има дял заедно с Американската тенис федерация и други партньори. Това е едно от най-успешните нови събития в тениса. То показва нашия спорт в нова светлина и привлича нови фенове", допълни той.

dnevnik.bg