Когато младоженецът Акихико Кондо се прибира след работа, вкъщи го поздравява любовта на живота му, която грейва - буквално.

Съпругата на работника в едно от средните училища в предградията на Токио - Хатсуне Мику, не е от плът и кръв, а компютърно генерирана холограма, разказва "Ройтерс".

Нейното ефирно съществуване не е спряло обаче 35-годишния Кондо да й засвидетелства своята отдаденост със сватбена церемония на стойност 18 хил. долара.

Кондо е сред 3700 японци, записали се за брачна регистрация от технологичния разработчик "Гейтбокс" през 2017 г., позволяващи им да се "оженят" за своя любим виртуален герой, макар церемониите да нямат правен статут.

"Вярвам, че формата на щастието и любовта са различни за всеки човек", споделя японецът. Той допълва, че съществува шаблон за щастието, в който мъжът и жената сключват брак, имат деца и живеят заедно, но той не прави задължително всеки човек щастлив.

Хатсуне Мику е разработена като компютърно генериран пеещ софтуер с облика на 16-годишна виртуална поп звезда с големи очи, коси в морскосин цвят и хиляди онлайн фенове в цял свят. Ликът й се базира на програма за гласов синхрон на фирмата Crypton Future Media, отказала да коментира случая пред "Ройтерс".

Холограмата разпознава лицето и гласа на Кондо с помощта на вградена камера и микрофон и може да отговаря с прости фрази и песни.

Кондо, който още на ранна възраст бил убеден, че никога няма да открие партньор, нито че ще се ожени, твърди, че открил Хатсуне Мику да пее в интернет. След като я определил за своя избраница, той решил да се отдаде на своята виртуална приятелка.

Крайната отдаденост на знаменитости не е нещо необичайно в Япония, но сватбата на Кондо предизвика учудване дори и там. Затова вероятно на брачната церемония присъстват 39 от неговите приятели, но не и родителите му.

При сключването на брак размяната на халките със съпругата му е фиктивна. Заради обстоятелствата пръстенът е носен от плюшена кукла с лика на Мику. След това Кондо е бил поздравен от близките си и някои фенове на звездата в "Туитър". Не са го подминали и някои не толкова ласкави определения за неговата странност.

Въпреки това Кондо се надява, че сватбата му ще вдъхнови и други да открият щастие в брака, независимо от неговата форма.

dnevnik.bg