Премиерът Бойко Борисов отхвърли възможността да има предсрочни парламентарни избори, както и преформатиране на управляващата коалиция. Пред Би Ти Ви той обясни, че в момента не вижда защо трябва да подава оставка, каквато му поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова и част от протестиращите в последните дни. По думите му има и платени участници сред протестиращите, както и партийни намеси.

В последните дни в няколко града на България, както и по основни пътни артерии граждани поискаха по-евтини горива и предложенията за поскъпване на "Гражданската отговорност" да не се приемат. В София пък вече близо месец майки на деца с увреждания протестират с искане на оставка на Валери Симеонов заради негово изказване.

"Надявам се да спрат протестите, защото цените на горивата падат. Държавата в лицето на правителството няма повече възможности да намали цените, освен ако не намалим акциза, но така ще намалеят и социалните плащания", обясни Борисов.

Той за пореден път се извини за думите на Симеонов, че майките на деца с увреждания са "кресливи жени с уж болни деца". И за пореден път уточни, че оставката на вицепремиера не е на дневен ред. Тя можела да се поиска само от коалиционните му партньори в "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

"Доста поработихме по този закон и с едно обидно изказване на Валери Симеонов майките отново се върнаха на улицата. И ми е мъчно, и ме е яд. Не е в моите възможности да прибера майките и децата им от улиците", допълни премиерът.

dnevnik.bg