5Сезонът на карнавала или "петият сезон", както го наричат по бреговете на Рейн, започна в началото на тази седмица и ще продължи до началото на март догодина, когато започва Великденският пост., разказва ДПА.

В Кьолн карнавалът е смятан за не по-малко значима забележителност на града, отколкото прочутата му катедрала. По традиция сезонът се открива всяка година на 11-то число от 11-ия месец точно в 11.00 ч.

Традицията, съществуваща от средновековието, повелява хората да си приготвят специални пъстри костюми за случая, да излязат на улиците, да хвърлят на децата шепи бонбончета и китки с цветя и да си разменят целувки. Заради студеното време участниците не спират на едно място, носейки се под звуците на музиката в импровизиран танц. Но дори когато спрат на по бира, потропването продължава, разказва Дойче веле.

Веселят се и в други градове по течението на реката - Дюселдорф, Майнц, Бон.

Дюселдорф си има своя традиция. Там в първия ден на карнавала пред кметството се "събужда" шутът Хопедиц, който започва бурна кавга с кмета на града като изброява всички гафове на местните власти, а те на свой ред се опитват да се оправдаят. В края на карнавала в навечерието на идната пролет Хопедиц ще бъде наново приспан.

Тази година началото на карнавалния сезон бе отпразнувано под сивото небе, но без дъжд, информира ДПА.
Миналата година жителите на Кьолн се оплакваха от прекомерно пиене и логично следващото уриниране на произволни места. Затова през тази година местната администрация осигури повече тоалетни и разшири зоната, където стъклените бутилки са забранени.

dnevnik.bg