Въззивен състав на Окръжен съд – Шумен освободи от ареста обвинения в помагачество на ало измамници Ярослав Янков /33 г./. Другият обвиняем по същото дело Тихомир Йорданов остава с мярка „Задържане под стража“, съобщиха от пресслужбата на Съда. 

Двамата, заедно с техния приятел Пламен Дачовски /30 г./, бяха арестувани като мулета на телефонни измамници в края на септември. Тогава състав на Районния съд постанови „Задържане под стража“ за тримата шуменци.

Днес следобед Окръжният съд е взел под внимание, че Янков е с чисто съдебно минало, има новородено дете, постоянен адрес, на който пребивава, липсват данни за наличие на висящи наказателни производства. Това е мотивирало въззивният съд да приеме, че най-адекватната мярка за неотклонение по отношение на него е „Домашен арест“.

По отношение на Тихомир Йорданов съдът е приел, че от доказателствата по делото може да се направи мотивирано предположение обвиняемият да е извършил престъплението, за което му е предявено обвинение, както и че е налице реална опасност да извърши престъпление. На тези основания Окръжният съд потвърдил определението на РС-Шумен.

Постановен е едномесечен срок, в който не може да бъде депозирано пред съда ново искане за изменение на мярката за неотклонение.

ШУМ.БГ