Висшата лига одобри въвеждането на технологията за видеопреглед на съдийски решения (VAR). Решението беше взето днес на среща на акционерите, като ще влезе в сила от началото на сезон 2019-2020.

Висшата лига е единственото от големите първенства в Европа, което не използва видеоповторения. Германската Бундеслига и италианската Серия А ги въведоха още през 2017 г., а от този сезон влязоха в употреба в испанската Ла Лига и френската Лига 1. От догодина видеоповторения ще има и в Шампионската лига.

Технологията дебютира през 2016 г. в световното клубно първенство, след което ФИФА одобри използването й за двата големи турнира в Русия - Купата на конфедерациите през 2017 г. и световното първенство това лято.

В Англия от миналия сезон се тестват видеоповторения в мачове за Купата на Англия и Купата на лигата. В началото реакциите бяха доста негативни заради хаоса в един двубой между "Toтнъм" и "Рочдейл". През април клубовете дори отхвърлиха въвеждането на технологията от този сезон.

Впоследствие обаче все повече мениджъри призоваваха за използването на видеоповторенията. В последните кръгове се стигна до няколко спорни момента като нелепата симулация на Рахим Стърлинг, за която беше отсъдена дузпа, и отменения гол на "Фулъм" срещу "Ливърпул", секунди след който "мърсисайдци" откриха резултата.

От Висшата лига обявиха, че програмата за "офлайн" тестове на видеоповторенията ще продължи до края на сезона, за да могат реферите да свикнат още по-добре с използването на технологията.

"Обсъдихме детайлно ключовите неща, които научихме от употребата на VAR в Купата на Англия, Купата на лигата и останалите лиги по света. Програмата за офлайн тестове ще остане в сила до края на сезона, като ще продължим да наблягаме на онези съботни следобеди, когато се играят няколко мача едновременно. Ще развием ясен протокол за съобщаването на взетите с VAR решения на феновете", заявиха от лигата.

Дневник