Русия ще е домакин на световното първенство по волейбол за мъже през 2022 г. Решението беше взето днес по време на 36-ия конгрес на Международната федерация по волейбол (FIVB) в Канкун.

Кандидатурата на Русия беше предпочетена пред тези на Мексико и Катар. Страната ще е домакин на световни финали за пръв път след разпадането на СССР и за трети път след 1952 и 1962 г.

Успехите на руския волейбол в последните години бяха изтъкнати като една от основните причини за избора. През 2012 г. мъжкият национален отбор на Русия стана олимпийски шампион, през 2013 и 2017 г. вдигна европейската титла, а тази година спечели първото издание на Лигата на нациите.

"В една много сериозна конкуренция федерацията взе единодушно решение, че кандидатурата на Русия е най-добрата за глобалното развитие на волейбола", заяви президентът на FIVB Ари Граса.

"Нямаме никакви съмнения, че Русия ще осигури едно събитие от световна класа, по време на което FIVB ще представи най-новите технологии и постижения за развлечение за фенове", каза още Граса.

Дневник