С гол в 93-ата минута Хърватия постигна зрелищна победа с 3:2 срещу Испания и заплете здраво възела в група 4 от елитната дивизия на Лигата на нациите. Световните вицешампиони записаха първи успех в турнира, а испанските футболисти приключиха участието си в груповата фаза с второ поредно поражение.

В последния мач от групата Англия посреща Хърватия на 18 октомври от 16.00 часа. Двата отбора имат по четири точки от три срещи, като само победа ще класира един от тях за финалите през 2020 г. Испания има шест точки и трябва да разчита на равенство на "Уембли", за да запази първото си място.

Хърватия и Испания изиграха предпазливо първо полувреме, в което се стремяха предимно да не допускат грешки. Това доведе до малко интересни ситуации пред вратарите Давид де Хеа и Лоре Калинич.

Двата отбора имаха по една добра възможност да поведат. В шестата минута Иван Перишич проби в наказателното поле на Испания и стреля в близкия ъгъл. Де Хеа успя да отклони топката и тя се отби в страничната греда.

В средата на полувремето Иско получи пространство на границата на наказателното и отправи силен удар, но Калинич изби в корнер.

През втората част ситуацията на терена коренно се промени и двата отбора сътвориха страхотно зрелище. Те отбелязаха всичките пет попадения след почивката, а освен това създадоха още много положения за гол.

Андрей Крамарич даде тон за головото шоу на стадион "Максимир" в Загреб в 54-ата минута. Десният бек на Испания Сержи Роберто сбърка при изнасянето на топката, Иван Перишич пресече с глава и продължи към Крамарич, който напредна сам срещу Де Хеа и отбеляза.

Испания изравни само минута по-късно при първата си бърза атака с къси подавания в наказателното поле на хърватите. Иско беше изведе вляво от Родриго и подаде по земя към границата на вратарското поле, където Дани Себайос изпревари Симе Вършалко и отбеляза първия си гол с националната фланелка.

В следващите минута Испания наложи много силен натиск и топката рядко напускаше наказателното поле на Хърватия. В 62-ата минута Калинич изпусна топката при едно центриране по земя отдясно и Яго Аспас получи шанс да стреля на празна врата, но на пет-шест метра от голлинията уцели гредата.

Седем минути по-късно Хърватия нанесе втори удар. Лука Модрич центрира от свободен удар, а защитата на Испания позволи топката да стигне до далечната греда, където левият бек Тим Йедвай отблизо я изпрати в мрежата.


Три минути по-късно световните вицешампиони пропиляха страхотна възможност да съкрушат съперника. Анте Ребич беше изведен сам срещу Де Хеа, но не успя да преодолее вратаря на "Манчестър юнайтед".

В 75-ата минута Вършалко предотврати сигурен гол за Испания, като изчисти топката от голлинията. Минута по-късно обаче бранителят на Хърватия игра два пъти с ръка в рамките на няколко секунди и главният съдия Алексей Кулбаков отсъди дузпа. Капитанът на Испания Серхио Рамос застана зад топката и изравни резултата - 2:2.

Двубоят вървеше към равенство, но в третата от четирите минути добавено време Йедвай отново беше изпуснат от бранителите на Испания и направи добавка отблизо след спасяване на Де Хеа, за да донесе победата на своя отбор с втория си гол в мача.

Преди този двубой защитникът на "Байер" (Леверкузен) нямаше нито едно попадения с националната фланелка. Той е едва трети избор за ляв краен бранител на Хърватия, но започна като титуляр заради контузиите на Иван Стринич и Йосип Пиварич.

Дневник