Носителят на рекордните шест титли от финалите на АТП Роджър Федерер спря устрема на Кевин Андерсън след експресна победа с 6:4, 6:3 за 77 минути. 37-годишният швейцарец, който започна турнира в Лондон с тежка загуба от Кей Нишикори, записа втори пореден успех в два сета и спечели група "Лейтън Хюит".

Федерер и Андерсън завършиха груповата фаза с по две победи от три мача, но 32-годишният южноафриканец остана втори заради поражението в директния сблъсък. Нишикори и Доминик Тийм отпадат от надпреварата.

В полуфиналите Андерсън ще играе с победителя от група "Гуга Куертен", който най-вероятно ще е световният №1 Новак Джокович. Федерер ще очаква развръзката от битката за второто място между Александър Зверев, Марин Чилич и Джон Иснър.

Груповата фаза в Лондон ще приключи в петък. В 16.00 ч. на корта в зала "О2 арена" излизат Зверев и Иснър. Мачът между Джокович и Чилич започва в 22.00 ч.

Федерер изигра най-добрия си мач от началото на турнира. Той показа много стабилна игра в ключовите моменти и пречупи натрупалия увереност Андерсън, който спечели убедително първите си два двубоя в Лондон.

Световният №2 реализира всяка една от първите си три точки за пробив и общо четири от шестте, които имаше в мача. В същото време той отрази три от четирите възможности, които се откриха пред Андерсън.


Мачът започна според очакванията и сервиращите нямаха особени трудности до 3:2. Последваха обаче три нетипични гейма, в които поредица от грешки доведе до три поредни пробива.

Федерер проби на нула за 4:3. Андерсън веднага получи шанс да изравни и се възползва. Рекордьорът по титли то Големия шлем обаче реализира втори пореден пробив на нула.

Приключването на първата част обаче не дойде никак лесно за швейцареца. Той изостана с 0:40 при свой сервис, но взе пет поредни точки и спечели сета, с което си гарантира и класирането за полуфиналите.

Във втората част Федерер беше още по-стабилен. Той загуби само четири от разиграните 20 точки в сервис геймовете си и не даде нито една възможност за пробив на Андерсън.

В началото на сета и южноафриканецът сервираше солидно и не даваше шансове на съперника до 3:3. Той обаче се пропука в седмия гейм след няколко непредизвикани грешки и не успя да спечели нито един гейм до края на мача.

Федерер записа пета победа от шест мача с Андерсън и продължава преследването на титла №100 в професионалната си кариера.

Дневник