Танцьорите от ансамбъл „Шумен“ получиха плакет за най-динамична група от Международния фестивал на изкуствата в Шанхай Баошан, Китай. Съставът от Шумен бе сред 11-те чуждестранни групи, които бяха селектирани от организаторите за участие във фестивала, който се провежда на всеки две години.

Съставът се завърна преди дни от Китай и днес част от танцьорите и ръководителят на ансамбъла Катя Кайрякова бяха приети от кмета Любомир Христов.

„Представихме Шумен на много мащабен форум. Върнахме се с много събрани емоции, преживявания, иновативни практики, които и тук можем да приложим. За първи път танцувахме пред деца в училище, които ни разведоха из школото си и ни показаха своите ателиета. Бяхме посрещнати много топло. Това е едно от нещата, които можем да приложим и при нас, защото нашите деца също имат много таланти“, сподели Катя Кайрякова.

Тя изказа  благодарности от името на ансамбъл „Шумен“ за подкрепата, която получава от община Шумен. „За да имаме възможността да изнесем нашия талант, нашето уникално изкуство, ние се нуждаем от подкрепа. И получаваме такава от общината, от личното отношение на кмета на общината“, каза Катя Кайрякова. .

Кметът Любомир Христов поздрави танцьорите за успешното представяне. „Вие сте нашите посланици пред света, защото езика на танците го разбират всички. Чрез вашите танци в света започва да се говори за България и Шумен. Благодаря ви и ви пожелавам да сте много здраве и да продължавате все така всеотдайно“, каза Любомир Христов.

В края на срещата Катя Кайрякова съобщи, че ансамбълът вече се подготвя за коледния концерт, който различни фолклорни състави от града ще поднесат на шуменци в навечерието на празниците през декември.

ШУМ.БГ