Албумът на Аrcangel "Al Este Del Cante", който е съвместен проект на испанския изпълнител със състава на Нови български гласове "Еструна", спечели статуетката за най-добър фламенко албум на провелите се преди ден в Лас Вегас 19-и поред награди "Латино Грами".

Албумът, който се издава от Universal Music Spain S.L.U., съчетава фламенко и български фолклор, както и оригинални композиции на изпълнителите. В него са включени традиционни текстове от българския фолклор като "Лале ли си", "Кузум Еленке", "Мъри Радо" и "Дъмбата". Вокалните аранжименти са на диригента на хора Георги Петков.

Част от песните са и по текстове на Федерико Гарсия Лорка - Aurora de Nueva York, La leyenda del Tiempo, Baladilla de tres ríos, както и авторска поезия на Исидро Муньос - Vieja blancura, 23 diez, Galaxia rosada, Al Este del cante, La capital a al sol.

Записите му са правени на живо през август 2017 г. на концертите на Arcangel с "Еструна" в Алахар, Ла Гранха и Мерида, Испания. 

Началото на проекта обаче е поставено преди пет години. Замислен e през 2012 г. в София от продуцентите от "Джаз плюс" и испанския фламенко певец Arcangel, след което проектът привлича диригента Георги Петков. Той сформира хора "Еструна" специално за целта.

Първата им съвместна среща с публиката е през 2013 г. в зала "България" в София, след което музикантите и певиците излизат многократно заедно на сцените на различни фестивали в Мадрид, Гранада, Севиля, Кордоба, Уелва, Картахена, Памплона, Барселона, Мерида, Ла Унион.

Дневник