Известната картина на 81-годишния британски художник Дейвид Хокни бе продадена на търг в аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк за над 90 млн. долара, с което постави рекорд за продажба на творба на жив автор, писаха световните медии.

Прогнозите бяха, че "Портет на един артист (басейн с две фигури)" ще достигне 80 млн. долара. Картината се продаде за 10 минути, след като мина цената от 70 млн. долара и съдбата й се реши в битка между двама кандидати за нея, които наддаваха по телефон.

Търгът постави нов рекорд, който досега се държеше от американския творец Джеф Кунс. През 2013 г. негова фигура "Балонено куче" бе продадена за над 58 млн. долара.

Преди седмица, запитан за вълнението около предстоящия търг, Хокни отговори пред "Ройтерс": "Игнорирам го... Имам суетата на артист, искам творбите ми да се виждат, но без да е нужно аз да бъда виждан."

Творбата на Хокни е рисувана през 1972 г. и една от най-разпознаваемите картини на художника от Йоркшир. Той я прави непосредствено преди своя изложба в Ню Йорк същата година и в нея е вдъхновен от две снимки, сред които е и кадър на бившия му партньор.

Дневник