За пети път Новак Джокович влиза в полуфиналите на финалния "Мастърс" с три победи в груповата фаза. В мач без значение за крайното класиране световният №1 се справи с Марин Чилич със 7:6 (7), 6:2 за час и 36 минути.

В три от предишните четири случая, в които спечели и трите си мача в групите 2012, 2013 и 2014 г., Джокович триумфира и с титлата. През 2016 г. той игра финал, но го загуби от Анди Мъри.

В сблъсъка с Чилич Джокович затвърди отличната си форма, като това беше 25-а победа в последните 26 мача на сръбския тенисист. От началото на август той загуби единствено срещу Карен Хачанов във финала на турнира от сериите "Мастърс" в Париж.

Той постигна 17-а победа от 19 мача с Чилич и трета поредна.


Джокович си беше осигурил класиране в полуфиналите, където е част от финалната четворка за осми път от 11 участия. Той има шест победи в досегашните си седем полуфинала. Сърбинът преследва шеста титла, с която да изравни рекорда на Роджър Федерер.

В битка за място на финала Джокович ще срещне Кевин Андерсън в повторение на финала от "Уимбълдън". Двамата излизат на корта в 22 часа българско време, а в първия полуфинал един срещу друг се изправят Роджър Федерер и Александър Зверев.

В двубоя Джокович не даде нито точка за пробив на хърватина, поддържаше много високо ниво на играта си и реално не направи никакви грешки. В първия сет играта на Чилич вървеше, но след това той започна да прави грешки.

В шестия гейм Джокович получи възможност да пробие, но хърватинът се справи, след което мачът продължи в руслото гейм за гейм. Така се стигна до тайбрек, в който световният №1 показа по-здрави нерви. Той реализира минипробив при 7:7, след което сервира за сета.

Вторият сет започна с повече колебания за Чилич, но хърватинът удържа и взе подаването си. Джокович нанесе своя удар с пет поредни гейма, за да пречупи съперника си и да спечели срещата.

Дневник