Началото на протестите във Франция срещу високите цени на горивата бе белязано от трагичен инцидент, съобщи "Ройтерс". Участничка в един от протестите беше блъсната от кола и почина. Трагедията се разиграла край град Пон-дьо-Бовоазен, северно от Гренобъл.

Протестиращи устроили пътна блокада. Шофьор на автомобил се паникьосала при вида на хората на пътя и натиснала педала за скоростта, вместо спирачката, при което помела демонстрантка, която починала.

Над 1000 протестни прояви се провеждат днес във Франция. Очаква се в тях да се включат 50 000 души.

След много опозиционни протести, белязали мандата му, френският президент Еманюел Макрон днес е изправен пред ново изпитание - народното недоволство срещу скъпите горива, въплътено от движението на "жълтите жилетки", съобщи БТА, като цитира "Франс прес". "Жълтите жилетки" са шофьорите, които са недоволни от покачването на данъците върху горивата. Името на движението идва от жълтите жилетки, които всички автомобилисти задължително трябва да имат в превозните си средства.

"Жълтите жилетки" планират за днес около 1500 протестни прояви в цялата страна, съобщава полицейски източник. Целта им е нарушаване или блокиране на пътища, летища, складове за горива. По околовръстното шосе на Париж е предвидена протестна акция, наречена "Операция охлюв", чието име подсказва какво може да се случи с трафика там. Предвижда се участниците в тази акция после да достигнат до президентския дворец в центъра на Париж.

Дневник