Микаела Шифрин спечели първия слалом за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като триумфира във финландския курорт Леви. Американката затвърди доброто си начало на сезона, след като преди три седмици в гигантския слалом в Зьолден беше трета.

Победата е 44-а за Шифрин в Световната купа и 33-а в дисциплината слалом. По този начин тя се доближава само на две от рекордьорката в най-техничната дисциплина Марлис Шийлд (35). Пред Шифрин е и швейцарската легенда Врени Шнайдер (34).

За последните 30 проведени слалома в Световната купа 23-годишната американка има 23 победи. През миналия сезон тя спечели седем старта в дисциплината.

Тя вече има три победи в Леви (2013 и 2016) и се изравни с Мария Рийш, като най-успешната скиорка във финландския курорт.


"Чувствам се добре, изпитах облекчение, че победата дойде. Имаше момент, в който малко се изплаших във втория манш, но не спрях да се боря. Беше трудно заради малко по-топлото време", каза Шифрин след финала.

Победата на Шифрин я изкачи на първо място в генералното класиране след два старта. Тя има 160 точки.

Петкратната носителка на малката купа в слалома и шампионка за последните две години се справи с Петра Влъхова. Словачката се представи силно и беше близо до втора поредна победа в Леви, но Шифрин имаше последната дума. Американката водеше след първия манш, а накрая завърши с 58 стотни аванс.

Трета на подиума се австрийката Бернадет Шийлд. Тя изостана на 79 стотни зад Шифрин, но караше много силно във втория манш, в който даде най-доброто време, което я изкачи от 12-ото място до позиция на подиума.

В топ 10 влязоха още Фрида Хансдотер, Венди Холденер, Ана Свен Ларшон, Катарина Галхубер, Катарина Линсбергер, Нина Хавер-Льосет и Мишел Гизин.

През следващата седмица дамите се насочват към американския курорт Килингтън, където има гигантски слалом и слалом на 24 и 25 ноември. В неделя в Леви е слаломът при мъжете, който ще бъде първи, заради отменения гигантски слалом в Зьолден в края на октомври.

Дневник