Александър Зверев е първият финалист на заключителния турнир на АТП в Лондон. Германецът пречупи шесткратния шампион Роджър Федерер с.7:5, 7:6 (5), показвайки много силна игра и високо ниво на представянето през цялата среща.

Поставеният под №3 в Лондон завърши двубоя за час и 36 минути.

Зверев постигна трета победа в шестия си мач срещу Маестрото, като общо за четвърти път двамата се срещат на финал или полуфинал. Германецът надви Федерер за пръв път в зала. Двамата не се бяха изправяли един срещу друг от миналогодишното издание на финалния турнир на АТП, когато швейцарецът постигна успех в груповата фаза.

В едва второто си участие във финалите на АТП Зверев стига до финалите. Преди година той отпадна в групите.

Участието на Федерер в полуфиналите беше 15-о от последните му 16 появявания на турнира. Той не е успявал да стигне до финала само в пет от тези случаи. За втора поредна година швейцарецът губи на полуфинал, след като преди година отстъпи на Давид Гофен.


В спора за титлата Зверев ще чака победителя от втория полуфинал между Новак Джокович и Кевин Андерсън, които ще играят в 22 ч.

Зверев е и първият германец, който достига до финала след прекъсване от 22 години. За последно това стори Борис Бекер.

"Много съм доволен от тази победа, благодаря на екипа ми за здравата работа, която свършихме. Нещата не приключват дотук, както често обича да ми казва Иван Лендъл. Знам, че ни чакат още големи неща, но за момента просто не знам какво повече да кажа, съжалявам", каза Зверев след срещата.

Той се пошегува, че не иска да срещне Новак Джокович във финала, защото загуби от него в мач от груповата фаза в Лондон.

Германецът напусна корта обиден, след като публиката в английската столица няколко пъти реагираше грубо към него и го освиркваше.

Нивото на игра и от двамата беше много високо, но Федерер беше с една идея по-добър. Германецът завърши със седем аса и една двойна грешка. За носителят на 20 титли от Големия шлем асовете бяха три.

Федерер вкара едва 57% от първия си сервис, докато при германеца показателите бяха 66%. Освен това Зверев спечели 88% от разиграните точки (38 от 43).

Макар да не вкарваше голям процент от първия си сервис Федерер геймовете вървяха леко за него. Той успяваше да играе разнообразно и рядко влизаше в дълги разигравания. От другата страна на мрежата Зверев разчиташе на мощен сервис и на силния си форхенд, като в началните геймове много често излизаше и на мрежата.

Едва след средата на сета Федерер започна да разнообразява с къси топки и така принуди съперника си да се движи много. В шестия гейм имаше красив момент с поредица от трикови удари и от двамата, а Федерер взе подаването си.

Всичко отиваше към тайбрек, след като нямаше нито една възможност за пробив, когато Зверев успя да вземе подаването на швейцареца в последния възможен момент, с което спечели и първия сет. Той реализира пробив на нула в един гейм, в който нищо от играта на Федерер не се получи.

Вторият сет започна много по-динамично, като Федерер увеличи агресията. Той започна да дава израз на емоциите си и в третия гейм стигна до първите си точки за пробив в мача. Швейцарецът поведе с 40:0 и в крайна сметка успя да пробие Зверев, за да поведе с 2:1.

Още в следващия гейм обаче германският тенисист върна пробива с много агресивна игра и мощни удари. Това да де голямо психологическо предимство на 21-годишния Зверев, който спечели следващите си два сервис гейма на нула.

Последва труден гейм за Федерер, който швейцарецът все пак успя да измъкне и да изравни резултата 4:4. След това Зверев отново беше на висота и бързо взе подаването си.

Сценарият от първия сет се повтори, като Зверев стигна до 6:5, но този път Федерер не трепна и спечели подаването си на нула. Швейцарецът беше безапелационен и вкара втория сет в тайбрек.

В тайбрека резултатът се движеше точка за точка до 5:4 в полза на германеца. Тогава той успя да реализира минипробив, което се оказа ключово. Федерер спечели едното от подаванията си, но след това на сервис на Зверев германецът не трепна и се класира към финалите.

Федерер остава с четири титли през годината. Загубата от Зверев сложи край на мечтата му да достигне 100 титли на сингъл до края на сезона.

Дневник