На днешния Световния ден за възпоменание на жертвите в катастрофи, полицейски екипи почетоха паметта на загиналите в пътнотранспортни произшествия. Дежурството на униформените в ОДМВР- Шумен днес започна с минута мълчание, съобщиха от пресцентъра на полицията.

В храмовете в областта се помолиха за жертвите на пътя. В храм „Свето Възнесение Господне“ архиерейският наместник отец  Димитър отслужи заупокойна молитва в памет на всички загинали участници в движението.  В Арменската апостолическа църква „Света Богородица“ в Шумен архидякон Вартан Ананян отслужи литургия, по време на която бе почетена паметта на загиналите на пътя. Районният мюфтия Месут Мехмедов  се включи в отбелязването на Световния  ден за възпоменание на жертвите. В тяхна памет ще бъдат отслужени молитви  в Томбул джамия.

Духовниците отправиха апели  за по-разумно и внимателно движение по пътищата.

179  са тежките катастрофи, възникнали на територията на област Шумен от началото на годината до днешния ден, съобщиха още от пресцентъра на полицията. 18 са загубили живота си на пътя, 103 са ранените по време на инциденти.  Най-много са загиналите при катастрофи извън населени места - 14 (седем водачи, трима пешеходци и четирима пътници).

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите в катастрофи. Ежегодно в резултат на катастрофи по пътищата на страната ни стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е и броят на пострадалите с увреждания за цял живот.

Денят за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за любовта между хората, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата.

ШУМ.БГ