Треньорът на Григор Димитров Дани Валверду обясни причината да покани Андре Агаси в екипа на българския тенисист. Носителят на осем титли от Големия шлем влезе в щаба на Димитров като съветник. Тяхното партньорство стартира на турнира от сериите "Мастърс" в Париж преди няколко седмици.

Според Валверду Агаси трябва да помогне на българина да се справи с психологическите изисквания в тура.

"Говорил съм няколко пъти с Григор за това какво трябва да добавим към нашия екип. Искаме да му помогнем да бъде постоянен и да бъде редовно на топ ниво. Проблемът при неговата игра и личността му е, че не е солиден играч през цялото време", каза Валверду в интервю за "Екип".

През 2018 г. Димитров претърпя срив, след като завърши годината като №19. Той започна трети в световната ранглиста, но не успя да спечели нито една титла през сезона.

Венецуелският специалист добави, че е работил много с Димитров по този въпрос, но ролята му като лидер на екипа е да намира решение. "Казах му, че усещам, за да е на върха, той се нуждае от още нещо".

"Познавам Андре отдавна, още когато работех с Анди (Мъри). Просто попитах Агаси какво смята и дали има интерес, и нещата се случиха доста бързо", каза още Валверду.

Според Валверду личност от ранга на Агаси може да предложи на Димитров неоценима помощ по отношение на психическата сила и устойчивостта. "Той знае какво е нужно на един играч, за да бъде на върха".

"В кариерата на един играч са важни нещата на корта, но и тези извън него. А Андре знае много добре кои са добрите и лошите неща в този спорт. С него в екипа имаме различна перспектива", каза още треньорът на Димитров.

През лятото треньорът на Димитров обясни, че за да може един тенисист да бъде сред най-добрите трябва да свикне с напрежението.

Дневник